Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Η «ΛΙΜΝΗ»

Τα μυστήρια της Ερυθράς Θάλασσας

Η Ερυθρά Θάλασσα και τα όσα κρύβει φαίνεται ότι ελκύουν ως μαγνήτης το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το οποίο ετοιμάζεται για την τρίτη αποστολή του στην περιοχή μέσα σε διάστημα τριών ετών.
Σύνθεση φωτογραφιών από το βαθυσκάφος «Θέτις»: φύκια και σπόγγοι, νεκροί αχινοί στα όρια της λίμνης και αχηβάδες καλυμμένες από στρώματα βακτηρίωνΣύνθεση φωτογραφιών από το βαθυσκάφος «Θέτις»: φύκια και σπόγγοι, νεκροί αχινοί στα όρια της λίμνης και αχηβάδες καλυμμένες από στρώματα βακτηρίωνΣαν ένα ταξίδι στο άγνωστο ξεκίνησε η αποστολή την πρώτη φορά, στην πορεία όμως η Ερυθρά Θάλασσα εξελίχθηκε σε «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους Ελληνες ερευνητές, καθώς ανακάλυψαν -μαζί με Σαουδάραβες επιστήμονες- μια «λίμνη» έκτασης 2,2 τ. χλμ. στο βυθό της ανατολικής κεντρικής θάλασσας, 20 χλμ. από τις ακτές της Σαουδικής Αραβίας και σε βάθος 850 μέτρων, με αυξημένη αλατότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ερυθρά Θάλασσα.
Το νερό που αναβλύζει στη «λίμνη» είναι περίπου τρεις φορές πιο αλμυρό και αυτό θεωρείται ένδειξη από τους επιστήμονες ότι κάτω από τον πυθμένα υπάρχει συσσωρευμένο αλάτι. Παρατηρείται επίσης ότι η στάθμη του νερού, ενώ σε πρώτη φάση ανεβαίνει, ξαφνικά κατεβαίνει, καθώς κάποιος άγνωστος μηχανισμός το διοχετεύει σε εξίσου άγνωστη κατεύθυνση. Το φαινόμενο αποτυπώνεται σε βράχους του βυθού, με εμφανή τα ίχνη από το ύψος του νερού.
Αλλες ερευνητικές ομάδες είχαν εντοπίσει διαφορετικές λίμνες, περίπου στη μέση της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίες ήταν επίσης αλμυρές, είχαν όμως θερμοκρασία νερού που έφτανε τους 70 βαθμούς Κελσίου. Αυτό αποτελεί ένδειξη για τους επιστήμονες ότι η απομάκρυνση των τεκτονικών πλακών μεταξύ Αφρικής και Σαουδικής Αραβίας δημιουργεί σιγά σιγά έναν καινούργιο ωκεανό στη θέση της Ερυθράς Θάλασσας...
Το βαθυσκάφος «Θέτις» ενώ καταδύεται στην Ερυθρά ΘάλασσαΤο βαθυσκάφος «Θέτις» ενώ καταδύεται στην Ερυθρά ΘάλασσαΖωή
Εκτός από την αλμυρή αυτή λίμνη, οι Ελληνες επιστήμονες εντόπισαν επίσης ένα... ποτάμι βακτηρίων, κοράλλια που απαντούν σε μεγάλα βάθη, αλλά και είδη τα οποία χρήζουν μελέτης, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί αλλού. Αρχικά, το ΕΛΚΕΘΕ είχε προσκληθεί από τους Σαουδάραβες να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο, καθώς το επιστημονικό έργο είχε ανατεθεί σε Αμερικανούς και Κινέζους. Οι Ελληνες, όμως, προχώρησαν πέρα από το ρόλο τους και, αναπτύσσοντας κοινή επιστημονική δράση, βοήθησαν αποτελεσματικά στη χαρτογράφηση ενός τμήματος της Ερυθράς Θάλασσας.
Η νέα αποστολή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών έχει στόχο να μελετήσει τα ψάρια που βρίσκονται κοντά στις αλμυρές λίμνες, να πάρει μικροβιολογικά δείγματα από πλαγκτόν, δείγματα από ιζήματα και οργανισμούς, να μελετήσει το μηχανισμό που ανεβάζει και κατεβάζει τη στάθμη του νερού στις λίμνες και -τέλος- να εξερευνήσει τα κοράλλια, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν στην προηγούμενη αποστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου