Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η "ΜΑΧΗ" ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ


Μαίνεται η «μάχη του Υμηττού»

Μοιάζει με στόχο σε πεδίο βολής. Εναντίον του πυροβολούν σχεδόν όλοι. Ιδιοκτήτες γης και ακινήτων έως δήμοι και επιτροπές κατοίκων που ψάχνουν για τη διάσωσή του. Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του, το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την προστασία του Υμηττού συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις
Πριν από λίγες ημέρες (15-2-2013) συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσής του, που είχαν υποβάλει επτά δήμοι (Παιανία, Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κρωπία, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Παπάγου-Χολαργός, Ηλιούπολη). Προσεχώς θα συζητηθούν στο ΣτΕ εκατοντάδες προσφυγές πολιτών που θεωρούν ότι θίγονται από το Π.Δ. για τον Υμηττό.
Σύμφωνα με τον Πάνο Τότσικα, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού, το Π.Δ. «παρέχει ελλιπή προστασία στον Υμηττό, αφού επιτρέπει τη δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών συγκροτημάτων και δεν απαγορεύει ρητά την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό, ενώ επιτρέπει την κατασκευή και λειτουργία δικτύων ενέργειας».
Κερδοσκοπία
Ο Κώστας Διάκος, δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση από την πλευρά των πολιτών που αγωνίζονται για τη διάσωση του Υμηττού, θεωρεί ότι «το Π.Δ. προωθεί φαινόμενα κερδοσκοπίας, αφού επιτρέπει την ανέγερση αποθηκών και άλλων οικημάτων. Αυτά με τον καιρό μπορούν να αλλάξουν χρήση, αλλά και έκταση. Κάπως έτσι δεν ξεκινούν όλες οι παρανομίες; Βάζουμε πρώτα ένα τροχόσπιτο σε ένα οικόπεδο, μετά χτίζουμε μια αποθήκη δίπλα, έπειτα φτιάχνουμε και μια βάση στο τροχόσπιτο και σε λίγο το αυθαίρετο είναι έτοιμο».
Με διαφορετική οπτική εναντιώνονται και οι δήμοι στο επίμαχο Π.Δ. Σύμφωνα με τον Χρήστο Δάβαρη, πρώην αντιδήμαρχο Παιανίας, στην περιοχή τους υπάρχουν από πολύ παλιά «μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που εντάχθηκαν πλέον με το νέο Π.Δ. στην Α ζώνη προστασίας, όπου δεν επιτρέπονται οι καλλιέργειες. Ετσι αγροτικές εκτάσεις κυρίως με ελιές οδηγούνται στον αφανισμό, αφού η άσκηση της γεωργίας στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται πλέον παράνομη.
Ο ίδιος προσθέτει πως με τη διεύρυνση της Α ζώνης προστασίας, πολλά σπίτια του οικισμού «Αγία Τριάδα» εντάσσονται πλέον στη «νεκρή» ζώνη, τη ζώνη Α.
Δύο ταχυτήτων
Ετσι δημιουργείται το παράδοξο πολλά αυθαίρετα σπίτια που βρίσκονται τόσο στον οικισμό της «Αγ. Τριάδας» όσο και στον οικισμό «Προσήλιο» να έχουν «νομιμοποιηθεί» στο παρελθόν με το νόμο Τρίτση, ενώ τα υπόλοιπα στερούνται πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, γιατί η ένταξή τους στη ζώνη Α αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Στο Δήμο Ηλιούπολης, σύμφωνα με το δήμαρχο Βασίλη Βαλασόπουλο, «το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη λειτουργία του Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, που λειτουργεί στον Υμηττό, ακριβώς από πάνω, υπό τις ευλογίες του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ βρίσκεται μόλις 50 μέτρα από σχολεία. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία κυρίως των παιδιών.
»Το Δήμο Ηλιούπολης τον ενδιαφέρει η προστασία του Υμηττού, το έχει αποδείξει άλλωστε κάνοντας διάφορες δράσεις, όπως δενδροφυτεύσεις ή απομακρύνοντας επίδοξους καταπατητές, όμως θεωρεί ότι με το συγκεκριμένο Π.Δ. δεν προσφέρεται η απόλυτη προστασία στον Υμηττό, και δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η υγεία των κατοίκων».
Στη Γλυφάδα
Κεραίες της ΔΕΗ λίγα μέτρα από σχολεία, αυθαίρετα σπίτια και... νεκροταφεία, ορισμένα από τα «αξιοθέατα» του ΥμηττούΚεραίες της ΔΕΗ λίγα μέτρα από σχολεία, αυθαίρετα σπίτια και... νεκροταφεία, ορισμένα από τα «αξιοθέατα» του ΥμηττούΣτη Γλυφάδα, ο δήμαρχος Κώστας Κόκκορης μιλά για τις δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει το Π.Δ. στην περιοχή του. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γλυφάδας από το 1978 είναι το κοιμητήριο. Για 130.000 κατοίκους που έχουμε, χρειαζόμαστε κοιμητήριο αρκετών στρεμμάτων. Εμείς έχουμε ένα πολύ μικρής έκτασης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε πέντε σχολικά συγκροτήματα και μία παιδική χαρά. Εκπονήσαμε σχετική μελέτη για τη δημιουργία καινούργιου νεκροταφείου στον Υμηττό.
»Δυστυχώς η συγκεκριμένη περιοχή εντάχθηκε στην Α ζώνη, όπου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση νεκροταφείου. Οταν όμως ο μέσος όρος αναμονής για να κηδέψεις το νεκρό σου είναι δέκα μέρες, τότε δεν έχεις άλλη εναλλακτική από το να πας στον Υμηττό. Ηδη έχουμε θάψει έντεκα νεκρούς εκεί, αφού στο παλιό μας νεκροταφείο υπάρχει τέτοιος κορεσμός ώστε οι νεκροί πλέον δεν αποσυντίθενται. Ομως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που δημιούργησε το Π.Δ. Σε κανένα μέρος του κόσμου το δάσος δεν ξεκινάει μέσα από την πόλη, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας. Μέσα στα όρια του δήμου μας υπάρχουν τρεις θύλακοι από οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Οι τριακόσιοι ογδόντα από αυτούς τους κατόχους οικοπέδων έχουν χτίσει. Στους υπόλοιπους εβδομήντα οκτώ δεν δίνεται η δυνατότητα γιατί με το νέο Π.Δ. εντάχθηκαν στη ζώνη Β, όπου απαγορεύεται η ανέγερση κατοικιών.
»Θύμα του νέου Π.Δ. έχει πέσει και το Αθλητικό Κέντρο Τερψιθέας, αφού με τη νέα οριοθέτηση ζωνών προστασίας, μόνο το γήπεδο είναι πλέον νόμιμο, ενώ όλο το υπόλοιπο είναι παράνομο».
Αστοχίες
Στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς, αν και θεωρεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα προστατεύει κατά 95% τον Υμηττό, εν τούτοις θεωρεί ότι «υπάρχουν και κάποιες αστοχίες». Μια απ' αυτές εντοπίζεται στο "Χέρωμα", μια περιοχή της Βάρης, η οποία αν και εμφανίζει δόμηση κατά 80% (διαθέτει περί τις τετρακόσιες κατοικίες) και βρίσκεται σε πεδιάδα χωρίς δέντρα στις παρυφές του Υμηττού, εν τούτοις εντάχθηκε στη Β ζώνη προστασίας. Για την περιοχή αυτή είχε γίνει προσπάθεια στο παρελθόν από το δήμο να ενταχθεί στο σχέδιο. Τώρα, με την εξέλιξη αυτή, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα.
Στο Δήμο Κρωπίας, λάβρος εμφανίζεται ο δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης. «Το Π.Δ. δεν προστατεύει τον Υμηττό. Κάποιοι ήθελαν να τον διαχειριστούν μέσα από ΜΚΟ. Αντί η εποπτεία, οι μελέτες και η εκτέλεση των έργων να βρίσκονται στα χέρια των δήμων και της περιφέρειας, ήθελαν να περάσει στα χέρια τους. Στο όνομα της προστασίας του Υμηττού, στη νοτιοανατολική πλευρά, το Π.Δ. φτάνει στο όριο του σχεδίου πόλης. Υπάρχουν οικισμοί κτισμένοι πριν από το 1978, που τώρα υπάγονται στο Π.Δ., ελιές εκατοντάδων ετών που τώρα απαγορεύεται πλέον να καλλιεργηθούν, και περιουσίες που δημεύονται. Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και ελπίζουμε ότι θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στις αντιρρήσεις μας».
Σύμφωνα με τον δρα Απόστολο Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπο της δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει την προσφυγή στο ΣτΕ, αρκετών δήμων αλλά και ιδιωτών, το αίτημα της ακύρωσης του Π.Δ. στοιχειοθετείται κυρίως από:
** έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ απαιτούνταν,
** αδυναμία εναρμονισμού των διατάξεων του Π.Δ. με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με το νόμο 15/15/1985 προβλεπόταν η δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου στις περιοχές όπου υπάρχουν οικισμοί, προκειμένου να ενταχθούν στα σχέδια πόλεως,
** μη τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τη σύμβαση Aarhus του 1998 για συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού,
** παραβίαση δικαιωμάτων ιδιοκτητών.
Βέβαια ο Α. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι «σε περίπτωση που το ΣτΕ απορρίψει το αίτημα ακύρωσης, τότε θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προσθέτει επίσης ότι έχουν κατατεθεί και αγωγές αποζημίωσης εις βάρος του Δημοσίου, για την ανόρθωση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες από τη δέσμευση ουσιαστικά των ιδιοκτησιών τους».
Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες λόγω του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού είναι τεράστια, σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, κτηματομεσίτη στην περιοχή των Μεσογείων. «Οι μικροϊδιοκτήτες καταστράφηκαν. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται αγοροπωλησίες στον Υμηττό. Και όσοι πουλάνε, τα δίνουν σε εξευτελιστικές τιμές. Οταν πλέον ορίζει, αντί για τέσσερα στρέμματα, τα είκοσι για να υπάρχει αρτιότητα, τότε μόνο όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις μπορούν να διαπραγματευτούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου