Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ


«Μητροπολιτικό πάρκο» μόνο στα... χαρτιά

Σε απαξίωση έχει περιέλθει ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Αττικής, σε μαρασμό και μία από τις προστατευόμενες περιοχές του, το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
Για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα χρόνο χωρίς ρεύμα και άνυδρο για πολλούς μήνες βρίσκεται το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, με έκταση 1.200 στρεμμάτων.
Ο Μητροπολιτικός Φορέας, στον οποίο ανήκει -εκτός από το Πάρκο- ο Κηφισός και ο Ελαιώνας, συστάθηκε κάτω από τις επιταγές της τρόικας, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων οργανισμών το φθινόπωρο του 2011. Ο νέος φορέας κατάργησε τους τρεις ανεξάρτητους φορείς στους οποίους ανήκαν οι παραπάνω περιοχές.
Βέβαια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Σταύρο Μηλιώνη, του οποίου η θητεία έχει λήξει, «λογιστικά αλλά και ουσιαστικά, κανένας φορέας απ' τους προηγούμενους δεν έχει καταργηθεί, γιατί είναι αδύνατον να ξεπεραστούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, όπως, για παράδειγμα, δηλώσεις του ΦΠΑ που για χρόνια δεν γίνονταν. Ο μόνος φορέας από τους προηγούμενους που ήταν ενεργός ήταν εκείνος του πάρκου "Αντώνης Τρίτσης". Οι υπόλοιποι δύο, όπως διαπιστώσαμε, ήταν σε αδράνεια».
Μετά τη σύστασή του ο νέος φορέας, αν και μητροπολιτικός, φαίνεται ότι ξεχάστηκε στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ. Χωρίς πρόβλεψη για χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, χωρίς ενίσχυση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με περιστασιακή οικονομική βοήθεια από το Πράσινο Ταμείο.
Ακέφαλη
Η προσωρινή διοίκηση που είχε αναλάβει την κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας βρέθηκε ακέφαλη ένα χρόνο μετά.
Ετσι, δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν βασικές ανάγκες του πάρκου, όπως οι λογαριασμοί και η μισθοδοσία, αφού δεν είναι δυνατόν να γίνουν αναλήψεις από τον τραπεζικό λογαριασμό.
Ο φορέας αδυνατεί επίσης να προχωρήσει στην αξιοποίηση εγκαταλειμμένων χώρων, που και σημαντικά οικονομικά οφέλη θα του απέφερε, αλλά και στη βελτίωση της εικόνας του πάρκου θα συνέβαλλε.
Η υποτυπώδης λειτουργία του πάρκου αυτή τη στιγμή γίνεται χάρη στην παρουσία εθελοντών, αλλά και στη συνεργασία του με ΜΚΟ, η οποία, στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, έχει στελεχώσει το φορέα με συμβασιούχους πεντάμηνης διάρκειας.
Η διοίκηση, σύμφωνα με τον Σ. Μηλιώνη, «είχε προτείνει σχέδιο δράσης σύμφωνα με το οποίο ο φορέας θα μπορούσε να είναι οικονομικά αυτοδύναμος σε βάθος 18 μηνών, εάν βέβαια μπορούσε να μηδενίσει τα χρέη του και να λύσει τα διοικητικά του προβλήματα».
Ομως, παρά τις συνεχείς οχλήσεις στο ΥΠΕΚΑ εδώ και μήνες για το διορισμό τουλάχιστον διοίκησης, τίποτα δεν έχει γίνει, με τα προβλήματα απλά να αθροίζονται και το πάρκο να καταρρέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου