Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ


Οι αερομεταφορές ασθενών σε ιδιώτες, λόγω Μνημονίου

Στην αρχή οι κάτοικοι της Τήνου παρακαλούσαν το τμήμα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ να στείλει ελικόπτερο για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.
Αν οι παρακλήσεις έπεφταν στο κενό, κατέφευγαν στην προστάτιδά τους την Παναγία. Τελικά, υποχρεώθηκαν να στραφούν στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, αφού η δημόσια αδυνατούσε να ανταποκριθεί.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά, «πολλές ζωές στο νησί έχουν χαθεί, επειδή δεν ήρθε το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ».
Οταν λοιπόν η αγανάκτηση ξεχείλισε και η πραγματοποίηση όλων των προτεινόμενων αεροδιακομιδών έμοιαζε δυσοίωνη λόγω του μνημονίου, ο δήμος κατέφυγε στους ιδιώτες.
Σε ασφαλιστική εταιρεία
Υστερα από διαγωνισμό, ασφάλισε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία τους 10.000 μόνιμους κατοίκους του, έναντι 40.000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να τους εξασφαλίσει αεροδιακομιδή και μεταφορά με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Οταν το ΕΚΑΒ δεν πραγματοποιήσει κάποια αεροδιακομιδή, τότε ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Τήνου έρχεται σε επαφή με το γιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας για να στηθεί η επιχείρηση διάσωσης του ασθενούς. Σε περίπτωση διχογνωμίας μεταξύ των γιατρών για το αν πρέπει να γίνει η αεροδιακομιδή, επικρατεί η άποψη του ιατρού από το Κέντρο Υγείας βάση σύμβασης.
Το Κέντρο Υγείας Τήνου μπορεί να προσφέρει μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αν το περιστατικό είναι σοβαρό, παραπέμπεται στο Νοσοκομείο της Σύρου που είναι το πλησιέστερο. Βασική προϋπόθεση όμως για τη νοσηλεία του είναι να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα για την πάθησή του. Εάν δεν υπάρχει, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μετά τις 3 μ.μ., όμως, το νησί τελεί «υπό αποκλεισμό» αφού δεν υπάρχει άλλο δρομολόγιο του πλοίου της γραμμής.
Και σε Σίφνο, Ανδρο
Κάτι αντίσχοιχο συμβαίνει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Από 1ης Φεβρουαρίου και στη Σίφνο θα υπάρχει αντίστοιχο σύστημα αεροδιακομιδών, σε περίπτωση αδυναμίας του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί.
Οι μόλις 2.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ασφαλίστηκαν έναντι ποσού 20.000 ευρώ το χρόνο, για να έχουν τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς τους σε νοσοκομείο.
Ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης, εξηγώντας τη συμφωνία, ανέφερε: «Η Σίφνος, όπως και η Τήνος, δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Τα σούπερ πούμα του ΕΚΑΒ δεν εκτελούν αεροδιακομιδές τη νύχτα και η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι πάντα διαθέσιμη».
Μέσα στην άνοιξη και ο Δήμος Ανδρου θα αποκτήσει δυνατότητα αεροδιακομιδών, μέσω ιδιωτικής εταιρείας υγείας, στα πρότυπα της Τήνου και της Σίφνου, ασφαλίζοντας τους 8.500 μόνιμους κατοίκους του, έναντι περίπου 40.000 ευρώ το χρόνο.
Ο δήμαρχος Ανδρου Γιάννης Γλυνός καταγγέλλει: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι με το θέμα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Ενα νέο παιδί του νησιού έμεινε ανάπηρο, αφού το ΕΚΑΒ αποφάσισε να μη στείλει ελικόπτερο για να το παραλάβει, ενώ είχε τραυματιστεί σε ατύχημα και είχε πάθει εγκεφαλική αιμορραγία. Ετσι μεταφέρθηκε με πλοίο του Λιμενικού και πλέον με το ΕΚΑΒ είμαστε στα δικαστήρια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου