Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ


Το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο, σκοτώνει

Οσο πιο μεγάλη ήταν η απόσταση του δείπνου από την ώρα του ύπνου τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου
Κάθε πράγμα στον καιρό του και το φαγητό στην ώρα του. Η απόλαυση του δείπνου λίγο πριν από τον ύπνο ενδέχεται να εξελιχθεί σε εφιάλτη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά και η κατανάλωση τροφίμων παράλληλα με την εργασία, ή η παράλειψη ενός γεύματος λόγω δουλειάς, ή το φαγητό ενώ είστε σε υπερένταση, ενδέχεται να προκαλέσουν έμφραγμα.
Η κατανάλωση τροφής στη δουλειά, ενώ είμαστε σε υπερένταση, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφράγματοςΗ κατανάλωση τροφής στη δουλειά, ενώ είμαστε σε υπερένταση, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφράγματοςΣτα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ομάδα ερευνητών αποτελούμενη από τον Δημοσθένη Παναγιωτάκο, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Ιωάννη Γουδέβενο, καθηγητή Καρδιολογίας, και τον Χαράλαμπο Μηλιώνη, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας (από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αμφότεροι) και τη διαιτολόγο-διατροφολόγο και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα διεθνή περιοδικά «Nutr Metab Cardiovasc Dis» και «Atherosclerosis».
Στη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συμμετείχαν 250 ασθενείς από νοσοκομεία της Αθήνας και των Ιωαννίνων, στους οποίους είχε ήδη εκδηλωθεί ένα επεισόδιο εμφράγματος ή στηθάγχης, 250 ασθενείς που είχαν ήδη υποστεί ένα εγκεφαλικό και 500 υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου με τους πάσχοντες. Αφού μελετήθηκαν οι συνήθειές τους και αποτιμήθηκαν οι διατροφικές συμπεριφορές τους, καταγράφηκαν κοινωνικοδημογραφικά, κλινικά, ψυχολογικά και άλλα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής τους.
Ευρήματα
Προέκυψε, λοιπόν, ότι όσο πιο μεγάλη ήταν η απόσταση του δείπνου από την ώρα του ύπνου τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού. Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον εικοσάλεπτο, που μεσολαβούσε μεταξύ φαγητού και ύπνου, μειωνόταν κατά 10% η πιθανότητα να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο. Εικάζεται από τους ερευνητές ότι αυτό οφείλεται στη μεταβολή της αιμοδυναμικής κατάστασης του σώματος κατά τη διάρκεια της πέψης, καθώς η ροή του αίματος στο γαστρεντερικό σωλήνα αυξάνεται, επηρεάζοντας τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και την καρδιακή παροχή.
Κακές (;) συνήθειες
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το φαγητό υπό την επήρεια του άγχους φαίνεται να δρα επιβαρυντικά στην ανθρώπινη υγεία, αυξάνοντας το ενδεχόμενο εμφάνισης οξέος στεφανιαίου επεισοδίου, αλλά όχι εγκεφαλικού. Ενδιαφέρον είναι και το εύρημα ότι η κατανάλωση τροφής μπροστά στην τηλεόραση ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
Το στοιχείο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των υφιστάμενων μελετών που δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφής μπροστά στην τηλεόραση οδηγεί σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, άρα και σε προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Η ευεργετική παρουσία της τηλεόρασης την ώρα του φαγητού πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τη μείωση του άγχους στους θεατές, τη βελτίωση της διάθεσής τους, αλλά και τη λειτουργία της τηλεόρασης ως συντροφιάς, ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας που είναι πιο ευάλωτα στην εκδήλωση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου