Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΑΝΩΔΥΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ & ΕΛΚΩΝ


Ανώδυνη θεραπεία εγκαυμάτων και ελκών

Η ηλεκτροδιέγερση γίνεται ασύρματα, χωρίς τη χρήση ηλεκτροδίων και άρα χωρίς την πιθανότητα μόλυνσης και πόνου, και η ένταση του ρεύματος που χρησιμοποιείται είναι αρκετά μικρότερη
Κατακλίσεις, εγκαύματα, τραύματα και χρόνια έλκη μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και κυρίως ανώδυνα, χάρη στη συσκευή Wetling που κατασκευάστηκε στη Δανία και δοκιμάζεται κλινικά το τελευταίο χρονικό διάστημα από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Πουλά, επίκουρο καθηγητή, σε συνεργασία με κλινικές και ιδιώτες γιατρούς.
Μέχρι σήμερα, η αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών γινόταν με διάφορες θεραπείες, ακόμα και χειρουργικά. Μεταξύ άλλων, και η ηλεκτροδιέγερση επαφής, κατά την οποία περιμετρικά του έλκους τοποθετούνταν ηλεκτρόδια, μέσω των οποίων διοχετευόταν ρεύμα μικρής έντασης στον ιστό, επιτυγχάνοντας την επούλωσή του. Δυστυχώς, όμως, η μέθοδος αυτή παρουσίαζε αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή της, καθώς υπήρχε αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης από τα ηλεκτρόδια επαφής, ενώ ήταν και ιδιαίτερα επώδυνη. Γι' αυτό και η μέθοδος αυτή δεν είχε τύχει ευρείας αποδοχής.
Καινοτομία
Η καινοτόμος συσκευή Wetling στηρίζεται στην ίδια λογική, όμως χρησιμοποιεί διαφορετικό τρόπο εφαρμογής. Η ηλεκτροδιέγερση στην περιοχή του έλκους αφ' ενός γίνεται ασύρματα, χωρίς τη χρήση ηλεκτροδίων και άρα χωρίς την πιθανότητα μόλυνσης και πόνου, και αφ' ετέρου η ένταση του ρεύματος που χρησιμοποιείται είναι αρκετά μικρότερη (1,5-4,0 μΑ). Προκειμένου να παραγάγει το «ασύρματο» ρεύμα, η συσκευή αξιοποιεί στοιχεία του ατμοσφαιρικού αέρα, όπως οξυγόνο και άζωτο και δημιουργεί φορτισμένα ιόντα απ' αυτά. Τα ιόντα κατευθύνονται προς τον ιστό του έλκους μεταδίδοντας το φορτίο τους.
Σε κάποιο υγιές σημείο του σώματος, συνήθως στον καρπό του ασθενούς τοποθετείται ένα εύκαμπτο περικάρπιο από μονωτικό υλικό, επενδεδυμένο εσωτερικά από αγώγιμο υλικό, ώστε να κλείνει το κύκλωμα. Τα ηλεκτρικά φορτία που μεταδίδουν τα ιόντα αέρος, δημιουργούν με τον τρόπο αυτό ηλεκτρική ροή.
Ταχύτερη ίαση
Καθώς το δέρμα συνιστά ένα ηλεκτρικό πεδίο, που η συνέχειά του διακόπτεται από το έλκος ή το τραύμα, η ασύρματη μικροηλεκτροδιέγερση αποκαθιστά το ρεύμα στην επίμαχη περιοχή και επιφέρει ταχύτερη ίαση. Από την ηλεκτροδιέγερση επηρεάζεται μια σειρά από κυτταρικά στοιχεία, τα οποία μεταναστεύουν στον ελκώδη ιστό, αυξάνοντας την παραγωγή αναπλαστικών ουσιών και προάγοντας τη διαδικασία της επούλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου