Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ "ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΟΔΙΑ" ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ


ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΟΔΙΑ»

Ανακουφίζει η «κρύα» αιμοκάθαρση

Την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου των «ανήσυχων ποδιών», που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των χρόνια αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, επιτυγχάνει η μείωση της θερμοκρασίας του διαλύματος αιμοκάθαρσης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη έρευνα του εργαστηρίου Κλινικής Εργοφυσιολογίας του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας (υπάγεται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), με επικεφαλής τον Γ. Σακκά, ερευνητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η έρευνα βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Νοσηλευτική Νεφρολογική Εταιρεία, στο ετήσιο συνέδριό της που έγινε στη Γαλλία.
Οι επιστήμονες, πραγματοποιώντας μετρήσεις σε δύο ομάδες νεφροπαθών, από τις οποίες μόνο η δεύτερη έπασχε από το συγκεκριμένο σύνδρομο, και υποβάλλοντάς τους σε αιμοκάθαρση με διάλυμα στους 37oC, που αποτελεί και την κλασική αγωγή, και σε αιμοκάθαρση με διάλυμα στους 35,5oC, διαπίστωσαν ότι η μείωση της θερμοκρασίας του διαλύματος κατά 1,5oC βελτίωσε όλους τους δείκτες ανησυχίας των κάτω άκρων κατά 60%, αλλά μόνο στους ασθενείς που έπασχαν από το σύνδρομο των «ανήσυχων ποδιών». Το σημαντικό είναι ότι δεν βρέθηκε κάποια αρνητική επίδραση της «κρύας αιμοκάθαρσης» στους δείκτες ποιότητας αιμοκάθαρσης των ασθενών.
Λιγότερα φάρμακα
Ο απλός και οικονομικός αυτός τρόπος απαλλάσσει τους πάσχοντες από την επιπρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, η οποία συχνά συνοδεύεται από έντονες παρενέργειες. Το σύνδρομο των «ανήσυχων ποδιών» είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το 40% των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, το οποίο στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 4.000 άτομα και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και χαμηλούς δείκτες ποιότητας ζωής. Τα συμπτώματά του είναι ιδιαίτερα βασανιστικά για τους πάσχοντες: ανησυχία, φαγούρα, κράμπες, μούδιασμα και αγωνία για την ολοκλήρωση της αιμοκάθαρσης.
Το Εργαστήριο Κλινικής Εργοφυσιολογίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ειδικεύεται στη διεξαγωγή κλινικών μελετών, χρησιμοποιώντας τις εναλλακτικές θεραπείες και τη σωματική άσκηση ως μέσα για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Τους ειδικούς απασχολεί κατά κόρον η αποκατάσταση και η επανένταξη των ασθενών, που υπόκεινται σε χρόνια αιμοκάθαρση, στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου