Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ


ARTreat

Νέες τεχνικές διάγνωσης της αθηροσκλήρωσης

Με μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούν πλέον οι γιατροί να διαγνώσουν την αθηροσκλήρωση, αλλά και να προβλέψουν έως ένα βαθμό την εξέλιξή της, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία για τους ασθενείς, με τη χρήση καινοτόμων τεχνικών που επεξεργάζονται τις ιατρικές εικόνες και εκτελούν υπολογιστικές προσομοιώσεις.
Οι καινοτομίες αυτές αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ARTreat, στο οποίο συμμετέχει -ανάμεσα σε συνολικά 11 φορείς- και η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρη Φωτιάδη, από το Τμήμα Βιοϊατρικής Ερευνας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, με τη συμβολή της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Λάμπρο Μιχάλη.
Στις μέρες μας, η διάγνωση της αθηροσκλήρωσης γίνεται με τη βοήθεια δισδιάστατων ιατρικών εξετάσεων, όπως η μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία, η αγγειογραφία ή το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.
Ωστόσο οι δισδιάστατες αναπαραστάσεις των αρτηριών έχουν το μειονέκτημα ότι κάνουν τη διάγνωση δύσκολη και πολλές φορές υποκειμενική. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αναπτύξει λογισμικό που περιλαμβάνει αλγόριθμους και τεχνικές, το οποίο μπορεί αυτόματα να μετατρέψει τις δισδιάστατες εικόνες σε τρισδιάστατες απεικονίσεις και να αναπαραστήσει λεπτομέρειες σημαντικές στη διάγνωση της ασθένειας, όπως η στένωση. Επίσης, με τη χρήση του λογισμικού ο καρδιολόγος μπορεί να αντιληφθεί με σιγουριά την ύπαρξη αθηρωματικής πλάκας, το σημείο στο οποίο έχει αναπτυχθεί και το βαθμό ανάπτυξής της, με στόχο την πιο έγκυρη διάγνωση.
Μάστιγα
Η αθηροσκλήρωση αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, μιας και συνδέεται με περιστατικά υγείας όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ασθένεια εμφανίζεται όταν λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα, ασβέστιο και άλλα συστατικά συσσωρεύονται στο εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα. Οταν αυτή μεγαλώσει, μειώνεται δραστικά η ροή του αίματος σε μια αρτηρία, ενώ ενδεχόμενη ρήξη της πλάκας δημιουργεί θραύσματα που μπορούν είτε να διακόψουν τη ροή του αίματος είτε να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του σώματος, δημιουργώντας επιπλοκές. Υπάρχουν διάφορα είδη αθηρωματικής πλάκας, όπως οι πλάκες λιπιδίων ή οι πλάκες ασβεστίου. Το είδος της πλάκας έχει τεράστια κλινική σημασία, καθώς έχει άμεση σχέση με τη σταθερότητά της και, κατά συνέπεια, με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων.
Αυτή τη στιγμή, η μελέτη έχει εστιάσει στην ανάπτυξη κατάλληλων αλγόριθμων που θα μπορούν έπειτα από επεξεργασία της απεικονιστικής εξέτασης να εκτιμήσουν με μεγάλη ακρίβεια τη σύσταση ενός σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας, έτσι ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Παράλληλα, οι ερευνητές, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν πετύχει στο επίπεδο της πρόγνωσης της ασθένειας, συνεχίζουν να βελτιώνουν διαρκώς την τεχνική τους. Μελετώντας την αλληλεπίδραση της ροής του αίματος με τα τοιχώματα της αρτηρίας, αλλά και μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς των σωματιδίων κοντά στα τοιχώματα της αρτηρίας, αναπτύσσουν μοντέλα και κάνουν προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου το ποσοστό επιτυχίας της πρόγνωσής τους να γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου