Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ 300 ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ ΤΟΞΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Και σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές

Επικίνδυνα μικροπλαστικά, που κυκλοφορούν νομίμως ως ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον, εξαιτίας ενός απαρχαιωμένου νόμου καταλήγουν στις θάλασσες και απειλούν να μολύνουν, εκτός από τους ανθρώπους, και 300 είδη ζώων.
Οπως παρατηρήθηκε σε μακροχρόνιες μελέτες εννέα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Μ. Βρετανία, με τους οποίους συνεργάστηκε στενά και η Χρυσή Καραπαναγιώτη, επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε αρκετά πλαστικά που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον εντοπίζονται τοξικοί οργανικοί ρύποι τόσο στην επιφάνειά τους όσο και στο εσωτερικό τους.
Πειράματα που έγιναν από την κ. Καραπαναγιώτη απέδειξαν και εργαστηριακά την ύπαρξη των τοξικών αυτών οργανικών ρύπων, αλλά και τον ακριβή μηχανισμό αλληλεπίδρασης των πλαστικών μαζί τους, η οποία οδηγεί στη σύνθεση ενός δηλητηριώδους κοκτέιλ, ικανού να μολύνει μεγάλο αριθμό οργανισμών. Η έρευνα έχει καταγράψει πάνω από 300 θαλάσσια είδη ζώων που επηρεάζονται δυσμενώς από την παρουσία των πλαστικών στο περιβάλλον τους. Καθώς τα πλαστικά σπάζουν σε μικρότερα κομμάτια, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος είτε να τραυματίσουν κάποια ζώα είτε να μολύνουν το οικοσύστημα.
Τα τελευταία 15 χρόνια η έρευνα σε σχέση με τα πλαστικά φέρνει στο φως διαρκώς νέα ευρήματα, τα οποία φαίνεται να αγνοούν τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ετσι, εξακολουθούν να θεωρούν τα πλαστικά μη επικίνδυνα απόβλητα, τοποθετώντας τα στην ίδια μοίρα με τα υπολείμματα φαγητών ή τα σκουπίδια από τους καθαρισμούς κήπων. Τα πλαστικά σήμερα, σύμφωνα με την κ. Καραπαναγιώτη, δεν ελέγχονται αν είναι ασφαλή, τη στιγμή που, όπως αποδεικνύεται, περισσότερα από τα μισά που βρίσκονται στη θάλασσα είναι επικίνδυνα εξαιτίας των χημικών που περιέχουν. Αξίζει να επισημανθεί ότι το 61% των ρύπων που ορίζονται από την Ε.Ε. ως επικίνδυνοι συνδέονται με κάποιο τρόπο με τα πλαστικά σκουπίδια που εντοπίζονται στο περιβάλλον.
Αν η νομοθεσία ορίσει αυτά τα πλαστικά απορρίμματα ως επικίνδυνα, όπως προτείνει αυτή η ομάδα των δέκα επιστημόνων σε πρόσφατη δημοσίευσή της στο περιοδικό Nature, θα αλλάξει ο τρόπος διαχείρισής τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της διασποράς τους στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει καθαρότερες θάλασσες, ασφαλή θαλασσινά και ψάρια και προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Η άμεση απαγόρευση της παραγωγής επικίνδυνων πλαστικών και η αντικατάστασή τους με πιο ασφαλή, τα οποία θα ανακυκλώνονται, θα μειώσει επίσης την κατανάλωση πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους και θα συρρικνώσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή 29 δισ. τόνων σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου