Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΝΖΥΜΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ


Ενζυμο-κλειδί για την πρόληψη καρδιαγγειακού επεισοδίου

Τον ενδεχόμενο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια μπορούν να προβλέψουν πλέον οι επιστήμονες, ελέγχοντας ένα ένζυμο στο πλάσμα του αίματος, το οποίο ονομάζεται λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2 (LP-PLA2). Οπως αποδείχτηκε για πρώτη φορά, το ένζυμο αυτό, που μεταφέρεται στο πλάσμα συνδεδεμένο κυρίως με την «κακή» λιποπρωτεΐνη -γνωστή ως LDL-, δεν αποτελεί μόνο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά και ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακού θανάτου.
Επίσης, για πρώτη φορά διεθνώς αποδείχθηκε σε κλινικό επίπεδο ότι, αντίθετα με την LP-PLA2 που συνδέεται με την LDL, τα επίπεδα της LP-PLA2 που συνδέονται με την «καλή» λιποπρωτεΐνη -γνωστή ως HDL- συσχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ενός οξέος καρδιαγγειακού επεισοδίου ή θανάτου.
Αυτά κατέδειξε τριετής προοπτική μελέτη του Κέντρου Αθηροθρόμβωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Τσελέπη, σε συνεργασία με τη Β' Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν», με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Αναστασίου -Νανά, και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό καρδιολογίας «Journal of the American College of Cardiology».
Νέα δεδομένα
Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα γνώριζαν, χάρη στις πολυετείς έρευνες δύο κλινικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Καρδιολογικής, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Γουδέβενο, και της Παθολογικής, με επικεφαλής τον καθηγητή Μωυσή Ελισάφ, καθώς και του Κέντρου Αθηροθρόμβωσης, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Τσελέπη, ότι η LP-PLA2, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς νεότερους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, μεταφέρεται στο πλάσμα του αίματος συνδεδεμένη κυρίως με την LDL και λιγότερο με την HDL.
Η σύνδεση μεταξύ της LP-PLA2 και της LDL γίνεται κυρίως μέσω των μικρών σωματιδίων της LDL, τα οποία είναι τα πλέον επικίνδυνα για την αθηροσκλήρωση και την καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης αποδείχθηκε ότι η LP-PLA2 είναι αυξημένη σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα LDL-χοληστερόλης, όμως τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα, όπως είναι οι στατίνες, οι φιμπράτες και η εζετιμίδη, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδά της στην περίπτωση αυτή, παράλληλα με τη μείωση της LDL-χοληστερόλης, περιορίζοντας σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Τα νεότερα αποτελέσματα των ερευνητών σχετικά με τη λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2 έχουν μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι σήμερα είναι δυνατόν να προσδιοριστούν τα επίπεδα του συγκεκριμένου ενζύμου στο πλάσμα και συνεπώς να γίνει εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου με το τεστ PLAC. Και φαίνεται ότι είναι κλινικά ιδιαίτερα χρήσιμος ο προσδιορισμός των επιπέδων του ενζύμου, όχι μόνο στο ολικό πλάσμα του αίματος, αλλά και στην HDL. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου