Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


ΟΤΑΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Το γιλεκάκι που φορείς γιατρός σ' το 'χει ραμμένο

Το σύστημα CHRONIOUS συγκεντρώνει με τη βοήθεια των αισθητήρων του γιλέκου και επεξεργάζεται σε 24ωρη βάση στοιχεία για μια σειρά από βιοσήματα που λαμβάνει από τον ασθενή
Το φύλακα-άγγελό τους, όταν βρίσκονται μακριά από τη φροντίδα του προσωπικού τους γιατρού, βρήκαν επιτέλους οι ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, όπως η αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η δυσλειτουργία των νεφρών ή ο διαβήτης τύπων 1 και 2.
Φορώντας απλώς ένα εφαρμοστό γιλέκο (όσον αφορά τους ασθενείς με αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή δυσλειτουργία των νεφρών), που διαθέτει πλειάδα μικροσκοπικών ανιχνευτών και συνδέεται ασύρματα με μία συσκευή κινητού τηλεφώνου και ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο, ο ασθενής έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα της κατάστασής του.
Οταν υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή, ειδοποιείται με μήνυμα και δέχεται οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Συνεχή ενημέρωση, όμως, εκτός από τον ίδιο τον ασθενή, έχει και ο θεράπων ιατρός του.
Το σύστημα CHRONIOUS συγκεντρώνει με τη βοήθεια των αισθητήρων του γιλέκου και επεξεργάζεται σε 24ωρη βάση στοιχεία για μια σειρά από βιοσήματα που λαμβάνει από τον ασθενή, όπως -για παράδειγμα- ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιακό παλμό, ρυθμό αναπνοής, αρτηριακή πίεση, υγρασία και θερμοκρασία δέρματος και αέρα, κορεσμό οξυγόνου στο αίμα (SpO2) κ.ά. Ταυτόχρονα, μπορεί να καταγράφει τη δραστηριότητα του ασθενούς και να προβλέπει καταστάσεις που μπορούν να προκληθούν, λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος (π.χ. δυσφορία λόγω πολυκοσμίας). Στο σύστημα καταγράφονται επίσης η διατροφή του ασθενούς, καθώς και η φαρμακευτική του αγωγή.
Πολύτιμος σύμβουλος
Στην περίπτωση ανίχνευσης και αναγνώρισης χαρακτηριστικών σημάτων, τα οποία παραπέμπουν σε μη φυσιολογική κατάσταση του ασθενούς, το ευφυές τμήμα του συστήματος αναλαμβάνει να δημιουργήσει και να εμφανίσει μηνύματα προς τον ασθενή ή και τον γιατρό του, με στόχο να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασής του. Τον προτρέπει, δηλαδή, να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες ενέργειες για τη σωστή αντιμετώπιση του περιστατικού, ακολουθώντας κλιμακωτές αντιδράσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητά του.
Για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, το σύστημα δεν αρκείται στην επεξεργασία δεδομένων που έχουν καταγράψει οι ανιχνευτές του γιλέκου, αλλά επεξεργάζεται και διάφορα δημογραφικά στοιχεία που εισάγονται από τον ασθενή με τη μορφή ερωτηματολογίου, καθώς και επιπλέον στοιχεία από τον ηλεκτρονικό φάκελο που διατηρεί ο θεράπων ιατρός.
Ετσι, αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες, μπορεί να μεταβάλει έγκαιρα τη φαρμακευτική αγωγή του πάσχοντος, να κρίνει εάν υπάρχει αναγκαιότητα για παρέμβαση του γιατρού, να εξατομικεύσει τη θεραπεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς, να του υπενθυμίσει τη λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής, να ενημερώσει το γιατρό του εξ αποστάσεως και να μειώσει την ταλαιπωρία και το κόστος νοσηλείας του.
Οι δημιουργοί
Στην κατασκευή του συστήματος CHRONIOUS συμμετείχε ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Ερευνας και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ. Φωτιάδη, τον δρα Ιατρικής Φυσικής και ακτινοφυσικό Α. Παπαδόπουλο, και τον Χ. Μπέλλο, ηλεκτρολόγο μηχανικό, ερευνητή.
Για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση του συστήματος χρησιμοποιήθηκαν 30 ασθενείς με ΧΑΠ και 30 ασθενείς με δυσλειτουργία νεφρών από ιδρύματα της Ιταλίας (Carregi, Μιλάνο) και της Ισπανίας (Βαρκελώνη). Οπως διαπιστώθηκε, το σύστημα αυτό διαχειρίστηκε σωστά το 94% των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το 97% των ασθενών με δυσλειτουργία νεφρών, αποδεικνύοντας στην πράξη την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητά του, ενώ άμεσος στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς στην Ελλάδα.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΒΟ

Ο ιατρικός φάκελος των διαβητικών στο κινητό

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διαχείριση ασθενών με διαβήτη, άλλη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελούμενη από την Ε. Γιώργα, υποψήφια διδάκτορα, τον καθηγητή Δ. Πολύζο από το τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, τον καθηγητή Δ. Φωτιάδη από το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Β. Πρωτόπαππα, ηλεκτρολόγο μηχανικό, δρα Ιατρικής Τεχνολογίας, συμμετείχε στην ανάπτυξη του συστήματος ΜΕΤΑΒΟ.
Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής δεν φορά γιλέκο, αλλά χρησιμοποιεί μια εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο ή στο tablet του, ενόσω ο θεράπων ιατρός του βρίσκεται μπροστά στον υπολογιστή του. Τα δύο αυτά μέσα συνδέονται μεταξύ τους, προκειμένου και ο γιατρός να έχει καθημερινά ιατρικές πληροφορίες, αλλά και στοιχεία από την καθημερινότητα του ασθενούς, έτσι ώστε να γνωρίζει με ακρίβεια τι έχει μεσολαβήσει στο διάστημα από την τελευταία του επίσκεψη.
Ο ασθενής καθημερινά τροφοδοτεί το σύστημα με στοιχεία απαραίτητα για τη διαρκή διαχείριση της νόσου (τιμές γλυκόζης, ημερολόγιο φαγητού και ινσουλίνης, φυσική δραστηριότητα κ.ά.) και -βάσει αυτών- το σύστημα μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές τιμές της γλυκόζης και να τον προειδοποιήσει έγκαιρα για επερχόμενες κρίσεις στα επόμενα 30 - 60 λεπτά της ώρας.
Ετσι, ο ασθενής -όντας ενήμερος- μπορεί να λάβει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, ανάλογα με το αν οι προβλεπόμενες τιμές της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές.
Οι πληροφορίες αυτές, όμως, μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του ασθενούς και από διάφορους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τον ασθενή τους και να καταρτίσουν ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο ή παρέμβαση στον τρόπο ζωής του (άσκηση, διατροφή κ.λπ.). Το ΜΕΤΑΒΟ χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερους από 80 ασθενείς με διαβήτη τύπων 1 και 2, για μεγάλο χρονικό διάστημα και διαπιστώθηκε ότι μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση της νόσου από τους πάσχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου