Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ HPV

Η καλύτερη ηλικία για τον εμβολιασμό είναι αυτή των 12-15 ετών, προτού ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα, γιατί τότε επιτυγχάνεται 100% προστασία από τον ιό
 

Με φοβίες και κενά στην ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και τον εμβολιασμό ενάντια στον ιό HPV εμφανίζονται οι Ελληνίδες φοιτήτριες σε έρευνα που έγινε πρόσφατα από το ενδοπανεπιστημιακό δίκτυο HPV Patras του Πανεπιστημίου Πατρών (επικεφαλής Κ. Πουλάς, επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής, σε συνεργασία με τους Γ. Αντωνάκη, Γ. Μιχαήλ, Α. Βοζίκη) και παρουσιάζεται από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Α. Γιακουμάτου.

Αν και ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προσβάλει και τα δύο φύλα, μολύνοντας τις γεννητικές περιοχές και το στοματοφάρυγγα, εν τούτοις, επειδή έχει συσχετιστεί άμεσα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, απασχολεί περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό. Σε ένα δείγμα 1.000 φοιτητριών ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ διαπιστώθηκε ότι 80% επισκέπτονται το γυναικολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ 55% έχουν κάνει έστω και μία φορά στη ζωή τους τεστ Παπανικολάου.
Ωστόσο, αν και 95% των φοιτητριών γνωρίζουν για το εμβόλιο ενάντια στον ιό HPV, μόνο 32% έχουν εμβολιαστεί. Πάνω από τις μισές (53%) αποκάλυψαν ότι ο κύριος λόγος που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ο φόβος για τυχόν παρενέργειες, ενώ 35% του δείγματος των φοιτητριών παραδέχτηκαν ότι έχουν ελλιπή ενημέρωση γι' αυτό.

Αν και στη χώρα μας κυκλοφορούν από το 2006 δύο εμβόλια ενάντια στον ιό HPV, ένα διδύναμο που προστατεύει έναντι δύο στελεχών του ιού και ένα τετραδύναμο που προσφέρει προστασία έναντι τεσσάρων στελεχών, εντούτοις φαίνεται ότι η έλλειψη ενημέρωσης κρατά μακριά από τον εμβολιασμό σημαντικό αριθμό νεαρών γυναικών, από τις οποίες 90%, εάν τη διέθεταν, πιθανώς θα εμβολιάζονταν. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, 60% αυτών των μη εμβολιασμένων γυναικών είναι πρόθυμες να εμβολιαστούν, ώστε να προφυλαχτούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ηδη σήμερα 200.000 γυναίκες έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα για τον ιό HPV, ενώ διεθνώς έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλή και οι φήμες για θανάτους ή σοβαρές παρενέργειες από τον εμβολιασμό είναι παντελώς αναληθείς. Το μόνο ακριβές είναι ότι τα εμβόλια ενάντια στον ιό HPV έχουν τις πολύ μικρές και αναμενόμενες παρενέργειες που έχουν όλα τα εμβόλια.

Δωρεάν εμβολιασμός

Η καλύτερη ηλικία για τον εμβολιασμό είναι αυτή των 12-15 ετών, προτού δηλαδή ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα, γιατί τότε επιτυγχάνεται 100% προστασία από τον ιό. Βέβαια και μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να έχουν οφέλη από το εμβόλιο, ακόμη και αν έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, γι' αυτό και στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν ο εμβολιασμός ενάντια στον HPV μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να εμβολιαστούν, εάν το συστήσει ο γυναικολόγος τους. Στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός ενάντια στον ιό HPV συνιστάται και στα αγόρια, κάτι όμως που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου