Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ευαίσθητα σε αλλεργίες το 27,5% των παιδιών στην Ελλάδα

Στόχος της μελέτης του Δημοκρίτειου δεν είναι μόνο η καταγραφή της έκτασης του προβλήματος, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και φτάνει πλέον να ταλαιπωρεί έως και το 25% του γενικού πληθυσμού
Σημαντικά στοιχεία φέρνει στο φως η πρώτη έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα για τις αλλεργίες, με τίτλο «Προληπτικός έλεγχος για διερεύνηση της αλλεργικής ρινίτιδας στον πληθυσμό», η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη από την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Β.
Δανιηλίδη και συντονιστή το λέκτορα Μ. Κατωτομιχελάκη, σε συνεργασία με το Δήμο Διδυμοτείχου. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα αποτελέσματά της, το 27,5% των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, διαπιστώθηκε ευαίσθητο σε κάποιο αλλεργιογόνο και μάλιστα το 70,63% δεν το γνώριζε.
Η έρευνα εστίασε στα παιδιά της περιοχής του Διδυμοτείχου, στο Νομό Εβρου, μιας περιοχής που -λόγω της παραποτάμιας θέσης της- παρουσιάζει μεγάλη υγρασία και βάσει των βιβλιογραφικών δεδομένων είναι αναμενόμενη η έξαρση των αλλεργιών. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν ήδη 458 παιδιά, ενώ υπολείπεται η εξέταση άλλων 317 παιδιών. Ο έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκαν αφορούσε 11 από τα πλέον συνήθη αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας, που ευθύνονται περίπου για το 80% των περιπτώσεων αλλεργικής ρινίτιδας.
Αλλεργιογόνα
Τα περισσότερα παιδιά εμφάνισαν ευαισθησία στη μούχλα (Alternaria Alternata), σ' ένα μύκητα που ευθύνεται για την πρόκληση άσθματος (κάτι που καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό τον προληπτικό αυτό έλεγχο), ενώ ακολουθεί η ευαισθησία στη σκόνη, στο πεύκο, στην ελιά, στο περδικάκι, στα αγρωστώδη, στα επιθήλια ζώων και -τέλος- σε διάφορους άλλους μύκητες. Τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά σε αλλεργίες και είχαν εκδηλώσει συμπτώματα, είτε εποχικά είτε ετήσια, εμφάνιζαν όχι μόνο ρινικά (ρινική συμφόρηση, φτάρνισμα, κνησμός στη μύτη, ρινική καταρροή) ή οφθαλμικά συμπτώματα (κνησμός στα μάτια, ερυθρότητα, δακρύρροια), αλλά και άλλου είδους γενικά συμπτώματα (πονοκεφάλους ή ξηρό βήχα).
Ως πιο συνήθη συμπτώματα αναφέρθηκαν το φτάρνισμα, η καταρροή, η δυσκολία αναπνοής ή και η ύπαρξη ροχαλητού, η φαγούρα στη μύτη ή και στο φάρυγγα, ο κνησμός και η ερυθρότητα στα μάτια και -τέλος- η δακρύρροια. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης δεν είναι μόνο η καταγραφή της έκτασης του προβλήματος, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και φτάνει πλέον να ταλαιπωρεί έως και το 25% του γενικού πληθυσμού.
Οι αιτίες της αυξητικής αυτής τάσης εντοπίζονται στην αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών (μόλυνση ατμόσφαιρας κ.λπ.), καθώς επίσης και στο σύγχρονο τρόπο ζωής (διατροφή, καθιστική ζωή κ.λπ.). Η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται πλέον θεραπευτικά με τη χρήση θεραπειών απευαισθητοποίησης, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ταλαιπωρία. Η διάγνωσή της με τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού είναι απλή, ακριβής, χωρίς κινδύνους και διαρκεί μόλις 15 λεπτά. Αντίθετα, η μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα νοσήματα, όπως χρόνια ρινοκολπίτιδα, ρινικούς πολύποδες και βρογχικό άσθμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου